Potpisan sporazum o naučnoj saradnji Srbije i RS

Republika Srpska (RS) i Srbija su danas u Banjaluci sklopile sporazum o saradnji u naučno-tehnološkoj oblasti. Budućnost Srbije i RS zavise od angažovanja najtalentovanijih koji bi imali mogućnost da privređuju u RS i Srbiji "čime bi se ojačali privredni, socijalni i politički kapaciteti za izazove koji slede". RS može računati na Srbiju, kao jasan i snažan oslonac u domenu ekonomije znanja. Srbija je smogla snage da u trenutku ekonomske krize uz budžetska izdvajanja od 400 miliona evra za sledeće četiri godine, pribavi još toliko za vanbudžetske investicije u naučnu i tehnološku infrastrukturu. Infrastruktura i programi Srbije otvoreni su i za predstavnike RS, istraživače, studente i privrednike pod jednakim uslovima.

Potpisan sporazum o naučnoj saradnji Srbije i RSRepublika Srpska (RS) i Srbija su danas u Banjaluci sklopile sporazum o saradnji u naučno-tehnološkoj oblasti.

Sporazum su potpisali potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, i ministar nauke i tehnologije Republike Srpske (RS) Bakir Ajanović.

RS može računati na Srbiju

Đelić je rekao da budućnost Srbije i RS zavise od angažovanja najtalentovanijih koji bi imali mogućnost da privređuju u RS i Srbiji "čime bi se ojačali privredni, socijalni i politički kapaciteti za izazove koji slede".

On je poručio da RS "može računati na Srbiju, kao jasan i snažan oslonac u domenu ekonomije znanja", navodeći da je Srbija "smogla snage da u trenutku ekonomske krize uz budžetska izdvajanja od 400 miliona evra za sledeće četiri godine, pribavi još toliko za vanbudžetske investicije u naučnu i tehnološku infrastrukturu".

Prema njegovim rečima, infrastruktura i programi Srbije otvoreni su i za predstavnike RS, istraživače, studente i privrednike pod jednakim uslovima.

"Jaka RS i Srbija su misaona imenica bez jake ekonomije, a ona podrazumeva da budemo u stanju da ne izvozimo više pametne ljude, već pametne proizvode", kazao je Đelić.

RS trenutno izdvaja manje od 0,1 odsto bruto društvenog proizvoda za nauku, a Srbija 0,3 odsto.

Ministri Ajanović i Đelić očekuju da će u sledećim godinama izdvajanja za nauku u RS dostići jedan procenat, a Đelić da će se u Srbiji do kraja ove decenije za nauku izdvajati dva odsto BDP-a.

Definisano Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama

Ministar Ajanović je rekao da će se saradnja na osnovu ovog sporazuma zasnivati na zajedničkom radu na naučno-istraživačkim projektima, razmeni istraživača, univerzitetskih profesora i eksperata, razmeni naučno-tehnološke dokumentacije i informacija, kao i razmeni ili zajedničkoj upotrebi uređaja, instrumenata i pomoćne opreme ili materijala potrebnih za zajednička istraživanja i ispitivanja.

Ajanović je najavio i organizovanje zajedničkih konferencija, seminara, simpozijuma, takmičenja, izložbi, letnjih škola, formiranje zajedničkih naučno-istraživačkih centara, kao i saradnju u oblasti nacionalnih i međunarodnih programa za nauku, istraživanja inovacije i tehnološki razvoj.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je premijer RS Milorad Dodik i  rekao da je saradnja ministarstava RS i Srbije definisana Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik